Hidroforul reprezintă una dintre cele mai sigure soluții de racordare a caselor la apa potabilă. Este un sistem automat, prin care poți prelua apa direct din pământ pentru a o folosi fără riscuri în propriul tău cămin.
Hidroforul reprezintă una dintre cele mai sigure soluții de racordare a caselor la apa potabilă. Este un sistem automat, prin care poți prelua apa direct din pământ pentru a o folosi fără riscuri în propriul tău cămin.
Din nefericire, încă există locuințe care nu sunt racordate la apă curentă. Însă, alimentarea cu apă rămâne în continuare esențială pentru oameni. Nu s-au născut oameni ce să trăiască o zi fără un pahar de apă.
Ce este un hidrofor?
Hidroforul se folosește pentru alimentarea cu apă din puțuri și fântâni, acolo unde este nevoie, fiind o opțiune la îndemână și foarte utilă. Sistemul are rolul de a pompa apa direct de la sursă, furnizând-o mai apoi într-o cantitate suficientă și necesară pentru uzul casnic, dar și pentru irigații sau alte activități de grădinărit.
Din punctul de vedere al funcționalității, rolul unui hidrofor este dublu:
- extrage apa de la sursă;
- transmite apa către punctele din casă unde se va consuma.
Apa va fi preluată cu ajutorul unei pompe, ca mai apoi să fie adăugată într-un rezervor. Ulterior se va pune în circulație până la punctele de folosință. Hidrofoarele sunt dotate cu funcții de suport, menite să eficientizeze întreg procesul. Printre acestea se numără presostatul.
Instrumentul ajustează presiunea atât în timpul activării, cât și la oprirea sa. Astfel, se elimină riscul de funcționare continuă. Setările unui hidrofor sunt selectate din fabrică, minimul de presiune fiind de 1,5 bari, iar maximul 2,5 bari.
Hidroforul nu poate fi poziționat oriunde. Dacă vrei să achiziționezi un astfel de echipament, atunci poziționează-l în locul cel mai apropiat de sursa de apă.
Este foarte important să nu-l montezi în casă, deoarece este un sistem zgomotos, care devine foarte incomod. Pentru a achiziționa un hidrofor, trebuie să ai în vedere anumite aspecte:
- Tipuri de hidrofor necesar – există hidrofor de suprafață, cu pompă cu ejector, monoetajate sau multietajate;
- Performanța – ea se depistează după capacitatea vasului de expansiune, presiunea maximă, funcțiile suplimentare și puterea electrică;
Cum se montează un hidrofor?
Nu oricine poate monta un hidrofor. Se recomandă să apelezi la un specialist, chiar dacă nu este deloc ceva complicat. Instalatorul are nevoie de:
- 2-3 chei reglabile;
- un cutter;
- o șurubelniță;
- bandă de teflon.
Ce alte lucruri trebuie să știi despre cum se monteaza un hidrofor
Toate elementele hidroforului trebuie să fie montate cu atenție, după ce pe ele se vor aplica câteva straturi de teflon. Astfel, sistemul devine și mai impermeabil.
Racordul se va monta în zona superioară a pompei. Tot de el se va lega manometrul și robineții de trecere. Unele modele de hidrofoare vor impune montarea unei supape de sens pentru ca apa să revină în pompă. Acum că hidroforul a fost montat, el trebuie pus în funcțiune.
Însă, mai întâi pompa necesită să fie amorsată. Asigură-te că hidroforul nu este alimentat la nici o sursă de electricitate. Se vor deschide robineții și clapetele de sens, iar pompa poate să fie umplută cu apă. Nu este cine știe ce știință, ci trebuie doar să torni apă în pompă.
Apa se va vărsa prin orificiul de refulare. Odată ce rezervorul s-a umplut, conectează pompa la o sursă de curent electric. Dacă în decurs de un minut pompa se va opri, atunci poți fi sigur că hidroforul funcționează conform.
Pentru ca întreg procesul să fie complet, nu te sfii și realizează aerisirea țevilor. Înainte de a te putea folosi de funcționalitățile hidroforului, este nevoie să elimini tot aerul care se ascunde în instalația sanitară.
Doar deschide robineții înainte să pornești hidroforul. În cazul vasului de WC, trage pur și simplu apa. La final, pornește hidroforul și închide robineții după ce te-ai asigurat că apa curge la presiunea pe care ți-o dorești.
sursa: https://pixabay.com/ro/photos/pompa-hidrofor-de-pompare-sta%c8%9bia-de-4784420/