Auzim tot mai des despre varice, vedem informatii pe internet sau reclame pentru diverse tratamente ale acestora. Dar ce sunt, de fapt, varicele? Care sunt persoanele predispuse si cum puteti scapa de ele? Aflati in continuare daca va confruntati cu aceasta problema si cum o puteti trata.
Varicele sunt o afectiune a sistemului circulator care apare atat la femei, cat si la barbati, indiferent de varsta. Venele varicoase sunt vene dilatate, proeminente, care pot fi observate si se simt la palpare pe suprafata pielii. Apar in general la nivelul membrelor inferioare. Varicele superficiale sunt cunoscute sub numele de telangiectazii sau vene reticulate. Acestea nu se pot palpa, sunt mai putin vizibile si se afla in straturile superficiale ale pielii. Aceste tipuri de varice sunt asimptomatice si tratamentul indicat este de ordin cosmetic.
De ce apar venele varicoase?
Aparitia varicelor este cauzata de bolile sistemului circulator, respectiv de insuficienta venoasa. Rezistenta peretelui venos este slabita, iar valvele de la nivelul venelor nu mai functioneaza corespunzator, nereusind sa pompeze cu aceeasi eficienta sangele in sus, spre inima. Ca urmare, cantitatea de sange creste la nivelul picioarelor, ceea ce determina si dilatarea venelor, care devin mai largi, proeminente, se ingroasa si provoaca dureri.
Varicele pot avea o natura congenitala, ereditara, pot aparea in urma unor traumatisme sau din cauza stilului de viata sedentar. Insa cauza fundamentala a aparitiei varicelor este functionarea necorespunzatoare a valvelor de la nivelul venelor membrelor inferioare. Rolul acestora este de a permite circulatia sangelui dinspre membrele inferioare spre inima si de a impiedica intoarcerea acestuia in picioare prin vene. Reintoarcerea sangelui poarta numele de reflux venos, iar printre cauzele acestuia se numara:
- Structura peretilor venelor este slabita
- Absenta valvelor de la nastere
- Tromobza venoasa (sangele se coaguleaza in interiorul venelor)
Oricare ar fi cauza, rezultatul este ca sangele stagneaza la nivelul picioarelor, astfel duce la o presiune mai mare asupra venelor. Acestea se dilata si apar varicele, caracterizate de durere, inflamatii, modificarea structurii pielii, sangerari, tromboze si ulcer varicos.
Care sunt categoriile predispuse de oameni la aparitia varicelor?
In general, riscul de aparitie a varicelor este in randul persoanele care:
- Au cazuri de varice in familie
- Stau mult timp in picioare (chelneri, asistente, coafeze etc.)
- Ridica greutati (constructori, manipulatori de marfa, sportivi etc.)
- Femei care au avut mai multe sarcini
- Au prezentat cheaguri la nivelul picioarelor
- Sunt supraponderale
- Au un stil de viata sedentar
- Prezinta hipertensiune arteriala
Cum se manifesta varicele?
In stadiile initiale, varicele sunt doar o problema estetica si uneori sunt tratate prin remedii cosmetice. Principalele simptome ale varicelor sunt:
- Inflamarea partii inferioare a picioarelor
- Senzatie de picioare grele, obosite, nelinistite
- Durere
- Crampe frecvente
- Mancarimi
- Pielea picioarelor se ingroasa si se decoloreaza
- Eczeme
- Ulcer varicos
In cazul in care nu sunt tratate corespunzator, pot produce durere, iar daca se formeaza cheaguri de sange in interiorul venelor, apare asa-numita tromboflebita varicoasa. Daca prezentati oricare dintre aceste simptome, se recomanda vizita la un specialist. Doar flebologul poate stabili diagnosticul de varice, in urma examinarii. Examinarea vizuala poate fi completata de ecografia Doppler, care ofera si raspunsuri cu privire la cel mai eficient tratament. Testul Doppler nu este invaziv si nu doare.
Cum pot fi tratate varicele?
In functie de marimea venelor si de localizarea acestora, de simptome si de bolile conexe, varicele pot fi tratate cu medicamente, geluri, creme, iar daca acestea sunt ineficiente, varicele pot fi indepartate chirurgical. Unele metode de tratament prezinta si anumite riscuri, motiv pentru care decizia trebuie luata doar de catre specialist, dupa informarea prealabila a pacientului.
In stadiile initiale, se recomanda compresia cu ciorapi elastici. Aceasta reduce simptomele si previne edemele, scazand riscul de aparitie a unor complicatii. Medicamentele sunt recomandate persoanelor cu insuficienta venoasa incipienta, in timp ce scleroterapia (injectarea direct in vene a unor substante sclerozante) poate fi utilizata atat in cazul formelor usoare de varice, cat si in cazul varicelor mai mari. Procedeul este minim invaziv, insa necesita mai multe sedinte, care se intind pe durata mai multor saptamani sau chiar luni.
Tratamentul chirurgical este recomandat pacientilor cu varice avansate si se realizeaza sub anestezie locala sau generala. Venele afectate sunt indepartate prin incizii, iar recuperarea este destul de rapida. Rezultatele sunt foarte bune in timp.
O metoda inovatoare de tratament al varicelor este reprezentata de crema VenoFarm. Aceasta are o compozitie naturala, care imbunatateste circulatia sanguina, iar rezistenta si elasticitatea peretilor vaselor de sange sunt sporite. Din numeroasele pareri privind VenoFarm se poate trage concluzia ca tratamentul este foarte eficient in eliminarea senzatiei de picioare obosite si grele, a durerilor, a mancarimilor, a inflamatiilor si a varicelor. In plus, este un tratament non-invaziv.
Crema are efecte pe termen lung datorita urmatoarelor ingrediente naturale:
Extract de castane salbatice – are proprietati antiinflamatorii, anticoagulante, fluidizeaza sangele si decongestioneaza venele, intensifica fluxul de sange, sporeste rezistenta vaselor sanguine la presiune si scade permeabilitatea capilara;
Extract de samburi de vita-de-vie – este un antioxidant natural puternic, care limiteaza distrugerea colagenului, aduce si mentine tensiunea arteriala la valori normale, scade nivelul de colesterol si trigliceride, contribuie la regenerarea sistemului cardiovascular, combate actiunea radicalilor liberi si imbatranirea prematura, tonifica muschii si sistemul circulator;
Extract de radacina de spanz – elimina varicele, imbunatateste circulatia periferica, ajuta la calmarea durerii cauzate de varice, elimina senzatia de picioare obosite, inflamatiile si tumefierile, stimuleaza circulatia sanguina;
Mai multe opinii VenoFarm se gasesc pe forumul VenoFarm si pe site-ul oficial.
Sfaturi pentru prevenirea si ameliorarea varicelor
Daca suferiti de varice sau doriti sa le preveniti, medicii recomanda, in primul rand un stil de viata activ. Contractia muschilor contribuie la imbunatatirea circulatiei sanguine, marind in acelasi timp elasticitatea si rezistenta venelor. Aveti grija, insa, sa evitati efortul fizic intens. De asemenea, este important sa va mentineti greutatea in limite normale, sa evitati statul in picioare sau pe scaun pe perioade indelungate si sa va controlati regulat tensiunea arteriala. Daca observati ca aveti tensiune arteriala marita, consultati medicul, care va poate prescrie medicamente pentru normalizarea acesteia.
Daca observati primele semne de varice, nu va impacientati, in prezent exista metode neinvazive de tratament, care va pot ajuta inca de la inceput. Cel mai important, insa, este sa nu amanati vizita la medic, pentru a evita dezvoltarea afectiunii si complicatiile posibile.