Transmiterea indexului la gaz și curent electric – care este cea mai simplă variantă

Transmiterea indexului la gaz și curent electric

Spre deosebire de facturile pentru unele servicii cu valoare fixă (de exemplu abonamentul de cablu TV), cele pentru furnizarea de gaze naturale și curent electric pot varia destul de mult de la o lună la alta, căci costul plătit de utilizatori depinde de consumul înregistrat de aceștia.

De asemenea, există o diferență între consumul estimat și consumul real. În mod uzual, furnizorii facturează pe baza indexului real dacă există un astfel de indicator (transmis de utilizator sau de distribuitorul zonal, administratorul de rețea). În lipsa unei astfel de informații, factura este emisă în general pe baza unui consum estimat – raportat la suprafața și tipul de locuință, bazat pe istoricul de client sau pe baza informațiilor estimate la încheierea contractului.

Dacă beneficiarul de gaze naturale / curent electric nu transmite indexul în intervalul lunar solicitat de furnizor, pe termen scurt pot exista facturi care nu corespund valorilor reale de consum. Problema este una de moment, căci totul se reglează oricum după câteva luni. Și asta pentru că indexul contorului de electricitate și indexul contorului de gaze naturale este citit de distribuitor la un anumit interval de timp (maxim 3 luni). După ce furnizorul primește această informație, regularizarea apare pe factura din luna imediat următoare.

Pentru a evita situația nu tocmai confortabilă în care primești facturi cu o valoare departe de cea a consumului real, indicat este să transmiți constant indexul, în perioadele de autocitire. Astfel, ai control total asupra costurilor și eviți facturi de valoare mare atunci când nu este cazul.

Furnizorii acceptă de obicei mai multe metode de transmitere a indexului, pentru confortul deplin al clienților. Cea mai simplă variantă este cea online – transmitere index gaze usor si rapid. Unii furnizori acceptă indexul atât prin e-mail, cât și prin aplicația de mobil proprie sau în browser pe orice dispozitiv, după autentificarea pe website în contul de client.

În mod convențional, de mult timp există și varianta de transmitere index prin apel de voce la un număr de telefon (în call center), o metodă tot mai puțin folosită în prezent. Este mai comod să transmiți indexul online, de pe dispozitivele preferate.

Unele persoane ar putea considera ca, netransmițând indexul în unele luni de consum ridicat, ar putea întârzia facturarea. O astfel de idee este foarte riscantă, căci se rostogolesc unele datorii. Imediat ce indexul corect este citit de distribuitor, s-ar emite o factura de valoare foarte mare. A transmite mereu indexul în mod corect este varianta ideală pentru facturi care permit construirea unui buget personal echilibrat, bazat pe cheltuielile reale.

Dacă furnizorul de curent electric / gaze naturale cu care colaborezi nu oferă mijloace comode de transmitere index, solicitând de exemplu mereu multe informații tehnice pentru indentificarea punctului de consum și a contractului, oricând există posibilitatea de a alege un alt furnizor dintre cei autorizați de ANRE. Pe piața liberă, pe lângă prețuri, diferențele se pot referi astfel și la calitatea serviciilor comerciale, în special partea de comunicare dintre furnizor și client.

Lasă un comentariu