Utilaje folosite în industria alimentară

utilaje

Când vorbim despre industria alimentară, vorbim despre toate ramurile de industrie care se ocupă cu fabricarea/prelucrarea produselor alimentare și aducerea lor la produs finit sau semipreparat. Tot în industria alimentară se încadrează și industria tutunului și a băuturilor alcoolice.

O parte a industriei alimentare se duce către zona de producție, iar alta către zona de consum. În oricare dintre aceste ramuri este însă necesar să ne folosim de utilaje și mașini care au diferite principii de funcționare.

Utilaje de nelipsit din industria panificației și patiseriei

Industria panificației este una dintre cele mai importante ramuri ale industriei alimentare. Pentru că de la obținerea făinii și până la produsele finale totul ține de această industrie și fiecare etapă este importantă, se folosește o varietate foarte mare de utilaje și mașini.

Unele dintre cele mai importante sunt echipamentele pentru recoltarea cerealelor și pentru morărit. Astfel, după recoltarea culturilor care sunt ajunse la stadiul optim de coacere, acestea se vor măcina, pentru a obține făina.

Un alt utilaj important este malaxorul pentru aluat. Acesta are rolul de a amesteca și frământa aluatul și funcționează imitând mișcările de la frământarea clasică. Există mai multe tipuri de malaxoare, cele mai bune având brațele și cuva din inox.

Mașinile de divizat aluat, folosite pentru a porționa aluatul, funcționează cu actionari pneumatice pentru presarea și tăierea aluatului. Materialul folosit pentru cuțitele acesteia este tot inoxul. Predospitorul este o componentă cheie în procesul de panificație, având rolul de a asigura temperatura și umiditatea propice pentru dospirea drojdiei.

Mașina profesională de feliat pâine este acel utilaj care se regăsește în brutării, dar și în magazine, și are rolul de a felia pâinea. Acesta este un utilaj format din cuțite, lame, motor, bucse etc.

Ce este important la utilajele din industria alimentară?

Utilajele din industria alimentară trebuie alese cu mare atenție pentru că vei lucra cu ele într-un domeniul în care igiena și curățenia au mare importanță. Acesta este motivul pentru care se preferă utilajele cu piese din inox și cu acționări pneumatice. Piesele din inox se întrețin ușor, nu ruginesc și nu interacționează cu produsele folosite la producerea produselor de panificație.

Acționările pneumatice sunt cele preferate deoarece se lucrează în mediu curat, aerul fiind principala forță de acționare în acest caz. Este foarte important, dacă alegi să lucrezi în acest domeniu, să faci alegerile potrivite cu privire la utilajele folosite, deoarece acestea îți ușurează munca și îți oferă satisfacția obținerii unor produse de calitate.

Lasă un comentariu