Vata bazaltică: când să o folosești și care sunt proprietățile acesteia?

Vata bazaltica

Vata bazaltică este, fără îndoială, unul dintre cele mai versatile materiale disponibile pe piață. Este folosită în industria energetică, auto, marină și chiar în agricultură. Cu toate acestea, cel mai mult își găsește locul în construcții. Vata bazaltică se prezintă sub multe forme, astfel că, poți alege acea soluție care ți se potrivește. În continuare, află pentru ce este folosită cel mai frecvent, ținând cont de caracteristicile sale.

Care sunt avantajele vatei bazaltice?

Vata bazaltica este un material de origine minerală. Pentru producerea ei se folosesc resurse naturale, în principal bazalt și gabro. Datorită acestor materii prime, vata minerală a dobândit multe caracteristici care se pot numi unice.

Printre avantajele acesteia se pot menționa:

  • Izolația termică

Vata minerală oferă o bună izolare termică, caracterizându-se printr-un coeficient scăzut de conductivitate termică, ceea ce o face unul dintre cele mai bune materiale de izolare disponibile pe piața construcțiilor.

  • Izolație acustică

Fiind un material fibros, vata minerală se caracterizează printr-o absorbție foarte bună a sunetului, ceea ce o face un excelent izolator acustic. Suprimă perfect sunetele și vibrațiile, ceea ce reduce eficient nivelul de zgomot din încăperi.

  • Material neinflamabil

Vata minerală este un material neinflamabil, fiind clasificată în scara A1. Astfel, vata nu contribuie la dezvoltarea incendiilor și contribuie la creșterea clasei de rezistență a peretelui izolat. Este folosită de obicei pentru izolarea zonelor din acoperiș unde se află coșuri de fum.

  • Permeabilitate la vapori

Merită adăugat că vata bazaltică este un material permeabil la vapori. Această caracteristică este legată de structura fibroasă a materialului. Vaporii de apă pot pătrunde liber între fibre și pot fi evacuați în exterior, asigurându-se un climat adecvat și sănătos.

Vata bazaltică: utilizarea în construcții

Utilizarea vatei bazaltice în construcții este direct legată de caracteristicile acesteia. Motivul principal pentru popularitatea ei este izolarea termică excelentă, izolarea fonică și rezistența la foc. O gamă largă de produse din vată bazaltică permite reglarea corespunzătoare a materialului atât în ceea ce privește obținerea unor parametri specifici, cât și ajustarea la un anumit tip de structură.

Vata minerală este versatilă, fiind utilizată la izolarea mansardelor, a pereților exteriori, a podelei, a acoperișurilor plate și multe altele. Un exemplu perfect de utilizare a vatei bazaltice este un acoperiș înclinat care marchează spațiul mansardei. Datorită elasticității fibrelor, vata minerală aderă perfect la structura izolată, umplând spațiul dintre căpriori. Nu în ultimul rând, oferă și o izolație acustică eficientă, care în cazul unei mansarde este extrem de importantă deoarece protejează de zgomotul excesiv transmis din exterior.

Lasă un comentariu